zondag 7 maart 2010

First Aid Kit - Big black and Blue



First Aid Kit geraakte vooral bekend om een cover van Fleet Foxes dat ze speelde in de bossen van Zweden (zie knullige filmpje op Youtube). Door het filmpje stonden platenmaatschappijen in de rij voor het duo. De twee jonge Zweedse zussen van zestien en negentien jaar, Klara en Johanna Söderberg, speelden eerder al in het voorprogramma van de band uit Alaska, Port O’Brien in de Rotonde. Daar maakten we al kennis met de mooie folkliedjes, die ook terug te vinden zijn op hun eerste album "Drunken Trees". De melodieën zijn opgebouwd rond hun harmonieuze stemmen geïnspireerd door artiesten zoals Leonard Cohen en Bob Dylan.

Weer muziek uit het "Hoge Noorden" dat de aandacht op zich weet te richten. Het kan een vooroordeel van me zijn, maar het lijkt er steeds meer op dat de Scandinavische artiesten zich tijdens de donkere dagen steeds meer terugtrekken om muziek te maken en in het voorjaar ermee naar buiten te treden. Wat goed dat het voorjaar er weer zit aan te komen! The Big Black And The Blue heeft alle seizoenen in zich, de sfeer gaat van de donkere Scandinavisch winter tot de heldere midzomernacht waar urenlang gedanst wordt.
De eerste klanken van het album "Big black and Blue" doen mij direct denken aan Alela Diane. Dit komt vooral door de sprookjes achtige sfeer die het album doet uitstralen en de betoverende manier waarop de meiden zingen. De songs worden klein gehouden terwijl het album wel voller klinkt dan de voorgaande EP debuut "Drunken Trees". De meiden hebben gouden strotjes, hier zullen we nog veel van horen en dat hoeft niet alleen in dit duo te zijn. Wat mij betreft zullen ze niet misstaan op de komende programmering van het "Into the great wide open" festival. (Hint) Maar ja....ik heb het (nog) niet voor het zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten